Το ξεροζιάρισμα των ξύλων είναι μία υποχρεωτική εργασία.
Ο λόγος είναι ότι όλοι οι ρόζοι κρατάνε ρετσίνι και αν δεν απομονωθούν υπάρχει ο κίνδυνος να διαπεράσει η ρετσίνι τους στόκους και τα χρώματα και να παρουσιαστούν κιτρινίλες.
Ορισμένοι δεν την θεωρούν σημαντική και δεν την κάνουν.
Απαραίτητα εργαλεία για το ξερόζιασμα των ξύλων είναι: Σκαρπέλο, ματσόλα και καμινέτο.
θα πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι είναι σκόπιμο να μην χρησιμοποιήσουμε σφυρί γιατί θα κάνουμε μεγάλα ξεφλουδίσματα στο ξύλο και ο στόκος που θα βάλουμε θα σκάσει σύντομα.
Ένα άλλο ευαίσθητο σημείο είναι οι γωνίες των ξύλων που υπάρχει ρόζος.
Εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή κατά την αφαίρεση του ρόζου για να μη χαλάσουμε τη γωνία.
Σε απόσταση 2-3 χιλιοστών από τη γωνία δεν αφαιρούμε ρόζο, γιατί αφ' ενός μεν είναι δύσκολο να φτιαχτεί με στόκο και αφ' ετέρου αν πάρει πολύ στόκο, μοιραία θα σκάσει.
Τρόπος Εφαρμογής:
Με το σκαρπέλο αφαιρούμε από το ρόζο μία μεμβράνη πάχους 1-2 χιλιοστών και ύστερα τον καίμε λίγο με το καμινέτο.
Με αυτό το κάψιμο απομακρύνουμε τη ρετσίνι.
Κατόπιν με ένα μικρό πινελάκι της ρίγας περνάμε όλα τα σημεία που ξεροζιάσαμε με γομαλάκα.
Με τη γομαλάκα επιτυγχάνουμε να δημιουργηθεί μια προστατευτική μεμβράνη που εμποδίζει τη ρετσίνι (που ενδεχομένως δεν κάηκε με το καμινέτο) να βγει προς τα έξω.
Χονδροστοκάρισμα:
Με το χονδρόστοκο στοκάρουμε τις τρύπες που υπάρχουν από τα καρφιά, τα ξεροζιασμένα σημεία, τις τυχόν σπασμένες γωνίες, τους αρμούς που σχηματίζονται από τις ενώσεις των ξύλων και γενικά όλα τα μεγάλα στοκαρίσματα.
Ποτέ δεν πρέπει να αφήνουμε τρύπες, ξεροζιαρίσματα, αρμούς κλπ. αστοκάριστα με χονδρόστοκο γιατί το επόμενο υλικό (αντουί, σέρτικο) που θα ακολουθήσει δεν έχει την απαιτούμενη αντοχή και θα σκάσουν τα αδύνατα σημεία.
Υλικά για την παρασκευή Χονδρόστοκου:
Λινέλαιο _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 150 γραμ.
Στεγνωτικό _ _ _ _ _ _ _ _ _ 10 γραμ.
Νερό _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _10 γραμ.
Τσίγκος σκόνη _ _ _ _ _ _ _ 100 γραμ.
Στόκος _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _700 γραμ.
Νέφτι _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _30 γραμ
Τρόπος Παρασκευής:
Σε μια επίπεδη επιφάνεια ανακατεύουμε καλά το στόκο με τον τσίγκο.
Ανοίγουμε μια τρύπα στη μέση όπως φτιάχνουμε τη λάσπη και ρίχνουμε μέσα όλα τα υγρά υλικά.
Με τη βοήθεια ενός στοκαδόρου αρχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να σφίξουν τα υλικά.
Τότε αρχίζουμε να τα ζυμώνουμε ώσπου να μην κολλάει πια το μείγμα στο χέρι μας.
Αν ο χονδρόστοκος γίνει πολύ σφιχτός, του ρίχνουμε λίγο λινέλαιο.
Αν είναι αραιός τον σφίγγουμε με στόκο σκόνη.
Ο χονδρόστοκος διατηρείται στο νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τρόπος Εφαρμογής:
Το χονδροστοκάρισμα γίνεται με μαλακό στοκαδόρο γαλλικού τύπου.
Στεγνώει σε 10-15 μέρες.
Για να διαπιστώσουμε αν στέγνωσε τον πιέζουμε ελαφρά με το νύχι.
Αν δεν χαράζει είναι στεγνός.
Ποτέ δεν συνεχίζουμε τις εργασίες αν δεν έχει στεγνώσει ο χονδρόστοκος.